Przejdź do treści
Przejdź do stopki

5 witamin i minerałów niezbędnych zimą

Treść

Zimą może brakować nam witamin i minerałów. Dostęp do świeżych owoców i warzyw jest ograniczony, a produkty sprzedawane w sklepach nie dostarczają wszystkich substancji niezbędnych organizmowi. Żywność nie zaspokoi zapotrzebowania na witaminę D, której naturalne syntezowanie w czasie najchłodniejszej z pór roku zostaje zakłócone. Sprawdź, jakie składniki okazują się niezbędne zimą, wspierając prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Witamina D

Zdecydowana większość osób żyjących w naszej szerokości geograficznej cierpi z powodu niedoborów witaminy D w czasie jesieni i zimy. Cenna substancja produkowana jest przez skórę pod wpływem promieniowania słonecznego. Na dni pełne słońca w Polsce można liczyć wyłącznie od kwietnia do września. Ponadto w tym czasie aura sprzyja noszeniu ubiorów odkrywających większą powierzchnię ciała. Odsłonięta skóra wystawiona na działanie promieni słonecznych może produkować witaminę D potrzebną organizmowi.

Ważnej substancji w pewnym stopniu dostarcza też dieta. Witamina D zawarta jest w tłustych rybach morskich oraz przetworach mlecznych. Żywność nie może jednak pokryć tego zapotrzebowania, dlatego w miesiącach zimowych konieczna okazuje się suplementacja omawianego składnika.

Niedostarczanie witaminy D w odpowiedniej dawce prowadzi do zakłóceń w funkcjonowaniu układu nerwowego, pogorszenia się nastroju, problemów ze snem, koncentracją i pamięcią oraz odczuwania zmęczenia. Zimą najbardziej dotkliwym skutkiem niedoboru ważnego składnika jest osłabienie odporności organizmu. Przez niewystarczającą ilość witaminy D częściej chorujemy w czasie chłodniejszych miesięcy.

Witamina C

Na prawidłowe działanie układu odpornościowego wpływa również witamina C. W okresie jesienno-zimowym zagrażają nam częste zakażenia wirusowe i bakteryjne. Kwas askorbinowy może wzmocnić układ immunologiczny. Ponadto witamina C uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia kondycję skóry i działa przeciwutleniająco. Kwas askorbinowy ułatwia również przyswajanie żelaza i przyspiesza gojenie się ran. Składnik można znaleźć w dużych ilościach w soku z dzikiej róży, truskawkach, czerwonej papryce, brokułach, brukselce, kapuście, czarnej porzeczce i cytrusach.

Witamina E

Witamina E jest silnym antyoksydantem zmniejszającym ryzyko rozwoju wielu chorób. Składnik dba o zdrowe oczy, włosy i skórę. Przyspiesza regenerację komórek i spowalnia procesy starzenia. Zimą witamina E jest kluczowym składnikiem w pielęgnacji skóry. Niskie temperatury, przesuszone powietrze wewnątrz ogrzewanych pomieszczeń i brak słońca to warunki niesprzyjające zachowaniu pięknego wyglądu. Jeżeli w czasie zimowych chłodów skóra staje się sucha, podatna na podrażnienia, szara i matowa, należy wzbogacić dietę o witaminę E. Można znaleźć ją w tłustych rybach, jajkach, awokado, brokułach, pestkach słonecznika i mango.

Cynk

Cynk bierze udział w przemianie tłuszczów, białek i węglowodanów. Uczestniczy także w procesach genetycznych. Odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego, działa antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Z uwagi na wspomniane właściwości cynk jest potrzebny organizmowi zimą. W czasie chłodniejszych dni zadba też o dobrą kondycję włosów i paznokci. Dobrymi źródłami pierwiastka są pomidory, kakao, warzywa strączkowe i kapustne, grzyby, sałata, dziki ryż, tofu, otręby pszenne, natka pietruszki, pestki dyni i sezam.

Magnez

W czasie zimy wypijamy więcej kawy, dlatego naszemu ciału przydaje się magnez dostarczany w większej ilości. Wraz z cynkiem aktywuje setki enzymów. Uczestniczy też w syntezie białka i procesach hormonalnych. Wpływa na pracę układu nerwowego i bierze udział w termoregulacji. Magnez jest zawarty w kakao, orzechach, migdałach, płatkach owsianych, otrębach pszennych, pestkach dyni i słonecznika, kaszy gryczanej, warzywach liściastych oraz strączkowych.

Zima nie jest czasem łaskawym dla organizmu. W tym okresie często uskarżamy się na gorszy nastrój, osłabioną odporność, kiepską kondycję skóry i uczucie zmęczenia. Aby zatroszczyć się o zdrowie, warto dostarczyć organizmowi składników potrzebnych zimą – witaminy D, E i C, cynk oraz magnez. Poza przestrzeganiem zdrowej diety trzeba rozważyć suplementację wybranych składników, by nie dopuścić do niedoborów.

Autor: Silesian