Przejdź do treści
Przejdź do stopki

Frytkownica - w czym tkwi jej sekret?

Treść

Frytkownica jest bardzo przydatnym urządzeniem, które nie tylko pozwoli nam usmażyć pyszne i chrupiące frytki, ale dodatkowo będzie sposobem na przyrządzenie świetnego mięsa, wspaniałych warzyw oraz owoców morza. Wybierając konkretny model frytkownicy, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych parametrów, od których może zależeć komfort użytkowania.

Jak działa frytkownica?

Wiele osób zadaje sobie pytanie, jak wybrać frytkownice. Bardzo często jednak nie wiemy, jak działa to wyjątkowe urządzenie. Zasada jest bardzo prosta. Zamontowana we wnętrzu urządzenia grzałka bardzo szybko rozgrzewa olej, który musimy wlać do misy. Następnie, kiedy olej osiągnie wymaganą temperaturę, możemy przystąpić do smażenia produktów. Nie powinniśmy się jednak sugerować samą nazwą, gdyż we frytkownicy możliwe jest smażenie innych produktów niż ziemniaki. W dobrej frytownicy z sukcesem usmażymy rybę, wołowinę, wieprzowinę, owoce morza, a nawet i pączki.

Na rynku coraz częściej możemy znaleźć frytkownice nazywane beztłuszczowymi. Ich konstrukcja pozwala na umieszczenie we wnętrzu urządzenia wyłącznie minimalną ilość oleju. W niektórych modelach wymagana jest wyłącznie jedna łyżka oleju. Potrawy są bowiem pieczone w gorącym powietrzu, które urządzenie równomiernie rozprowadza po całej komorze.

Frytkownica zwykła czy beztłuszczowa?

Potrawy przyrządzane w tradycyjnej frytkownicy nie są zbyt zdrowe, ani dietetyczne. Dla osób, które chcą uniknąć takich dań i pragną odżywiać się w pełni zdrowo, zaprojektowane zostały frytkownice beztłuszczowe. Są one ciekawą alternatywą dla tradycyjnych frytkownic, pozwalają ograniczyć ilość tłuszczu dodawanego do potraw, dzięki czemu są one znacznie mniej kaloryczne.
Frytkownica beztłuszczowa działa konwektorowo. Podczas pracy wykorzystuje gorące powietrze, które jest odpowiednio rozprowadzane po komorze urządzenia. Sprawia to, że całość bardzo szybko się rozgrzewa, a przyrządzane produkty fantastycznie się podpiekają. Posiłki przyrządzane we frytkownicy beztłuszczowej to obiady ekspresowe. Istotnym jest fakt, że warzywa bądź mięso po takim przyrządzeniu charakteryzują się fenomenalnie chrupiącą i niezwykle smaczną skórką.

Warto wiedzieć, iż potrawy przyrządzane we frytkownicy wykorzystującej olej, a frytkownicy beztłuszczowej będą różnić się od siebie smakiem. Smażenie na głębokim oleju wpływa na zmianę smaku, lepsze jego wydobycie, natomiast przyrządzanie we frytkownicy beztłuszczowej sprawia, że smak jest bardziej naturalny.

Nietuzinkowym atutem frytkownic beztłuszczowych jest ich szeroki wybór i nowoczesna funkcjonalność. Na rynku znajdziemy sporo ciekawych urządzeń, więc bez problemu każdy znajdzie coś dla siebie i dopasuje taka frytkownicę do własnych potrzeb oraz budżetu.

Najważniejsze parametry frytkownicy

Podczas wybory frytkownicy, istotne jest, by zwrócić uwagę na kilka ważnych parametrów. Będą one miały ogromny wpływ na ogólne działanie urządzenia.

  • moc - im większa moc sprzętu, tym Twoje potrawy zostaną przyrządzone w szybszym tempie. Większa moc zwiększa jednak również cenę urządzenia. Na rynku można spotkać się z frytkownicami z mocą od 800 do 2200 W. Jeszcze większa moc znajduje się we frytkownicach przemysłowych, jednak one polecane są do lokali gastronomicznych.
  • pojemność koszyka - im większy kosz, tym więcej możemy w nim zmieścić produktów. Standardowe koszyki mogą pomieścić pomiędzy 0,5 do 1,3 kilograma produktów.
  • pojemność misy na olej - pojemność misy na olej to także bardzo istotny parametr. Im jest ona większa, tym więcej produktów można usmażyć za jednym razem. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że im mniej oleju, tym szybciej frytkownica się nagrzeje. Pojemność takiej misy może wynosić od 1 litra do nawet 4 litrów.
  • zakres temperatury - większość potraw, jakie można smażyć we frytkownicy wymaga temperatury od 140 do 180 stopni Celsjusza. Zdarza się jednak, że potrzebna jest wyższa temperatura. Najbardziej typowe frytkownice pracują na zakresie temperatur od 130 do 190 stopni, niektóre zaś mogą mieć nawet 200 stopni.
  • rodzaj filtra - wiele modeli dostępnych na rynku posiada filtr stalowy, którego zadaniem jest zatrzymywanie tłuszczu. Jest to element bardzo łatwy w czyszczeniu i nie wymaga wymiany. Wybierając frytkownicę warto pokusić się o filtr węglowy, który pochłania zapachy oraz redukuje ilość pary wydobywającej się z urządzenia.

Przydatne opcje dodatkowe

Nie ulega wątpliwości, że podstawowym zadaniem frytkownicy jest podgrzanie oleju do określonej temperatury tak, by mogły się w nim usmażyć określone potrawy. Jednak wiele dostępnych na rynku urządzeń oferuje funkcje dodatkowe. Należą do nich głownie automatyczne programy z zaprogramowaną temperaturą czy czasem przygotowanie potraw. Podczas wyboru frytkownicy warto zwrócić uwagę na to, czy urządzenie pozwala na samodzielną regulacje temperatury oleju. Istotne jest, by sprzęt posiadał kontrolkę sygnalizującą odpowiedni poziom nagrzania. Przydatnym elementem jest szybka na wierzchu urządzenia, która pozwoli skontrolować usmażenie potraw, bez otwierania sprzętu. Niektóre frytkownice mogą oferować funkcję pieczenia bez oleju, dzięki czemu działają niczym piekarnik. Sprawdzi się to w kuchni, w której nie ma miejsca na piekarnik. Funkcja ta świetnie sprawdzi się np. podczas pieczenie mięsa.

Autor: Silesian