Przejdź do treści
Przejdź do stopki

Głosowanie podniebieniem

Treść

Producenci regionalnych przysmaków mogą wziąć udział w II Małopolskim Festiwalu Smaku organizowanym przez Samorząd Województwa Małopolskiego. W Nowym Sączu prezentacje lokalnego dorobku kulinarnego odbyć się mają 19 sierpnia w skansenie. Osoby i firmy, które chcą zaprezentować swój dorobek, mogą zgłaszać się do 13 sierpnia.

Podczas festiwalu będzie można zobaczyć tradycyjne produkty z całej Małopolski, spróbować ich smaku, kupić i zagłosować na te najsmaczniejsze. Do udziału w kiermaszach zapraszani są producenci żywności branży mięsnej, mlecznej, piekarskiej, cukierniczej, przetwórcy owoców i warzyw oraz restauratorzy.

Laureaci wyłonieni podczas półfinałów spotkają się w wielkim finale na Placu Wolnica w Krakowie w dniach 9-10 września. Imprezę finałową poprowadzi kucharz, znany z telewizji - Karol Okrasa, a w komisji oceniającej produkty zasiądą znani z mediów szefowie kuchni renomowanych warszawskich restauracji oraz doradcy kulinarni, m. in. Kurt Scheller, Robert Sowa i Theofilos Vafidis.

Karty i terminy zgłoszeń oraz informacje na temat konkursu i plebiscytu "Małopolski Smak" znajdują się na stronieinternetowej: http://www.wrotamalopolski.pl/root_Aktualnosci/Informacje/2006/05/smak.htm. Informacje uzyskać można też w Agendzie Zamiejscowej Kancelarii Zarządu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego w Nowym Sączu, ul. Jagiellońska 52, p. 205, tel. 18 443-79-66. Można też wysłać e-mail na adres: mgdo@malopolska.mw.gov.pl oraz do Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach, który jest współorganizatorem plebiscytu (tel. 285-21-13/14, 285-11-07, e-mail: agroturystyka@modr.pl

(MONK)
"Dziennik Polski" 2006-07-31

Autor: ea