Przejdź do treści
Przejdź do stopki

Łącka droga owocowa

Treść

Owoce z Łącka, wino wiśniowe i pierogi razowe zyskały najwyższe uznanie jurorów, nagradzających produkty kulinarnego dziedzictwa Małopolski. Niedziela była drugim dniem Międzynarodowej Wystawy Rolniczej Agropromocja 2007. Mimo niesprzyjajacej pogody na drugi dzień Agropromocji do Nawojowej przyjechały tłumy zwiedzających. Miały okazję zobaczyć i posmakować specjałów regionalnej kuchni, które zostały nagrodzone w konkursie "Nasze kulinarne dziedzictwo". W kategorii produktów roślinnych: 1. Stowarzyszenie Łącka Droga Owocowa, 2. Chleb z czarnuszką Kazimiery Piwowar z Męciny, 3. Kawa z Orkiszu Jolanty Jabłczyk z Ropy, 3. Dżem ze śliw Ulun Danuty Rybskiej z Nowego Sącza, 3. Bombely Anny Rystwej z Tylicza. Produkty pochodzenia zwierzęcego: 1. Chytre mięso Zbigniewa Kapołki z Niedzicy, 2. Serek Łososiński mleczarni limanowskiej, 2. Szynka dojrzewająca - Stanisław Mądry z Nowej Wsi Szlacheckiej. Napoje regionalne: 1. Wino wiśniowe Danuty Rybskiej, 2. Nalewka z aronii Andrzeja Mikołajewicza z Czorsztyna, 3. Wódka z fasoli Piękny Jaś Janiny Molek z Tropia. Inne: 1. Pierogi staropolskie razowe - Izabeli Grądalskiej z restauracji "Laguna" w Gorlicach. Nagroda specjalna dla produktu ze znakiem chronionego miejsca pochodzenia - bryndza podhalańska Kazimierza Furczonia z Leśnicy. Najlepsze ekspozycje wystawowe; "Agro Partner" Kraków, Polskie Piekarnie Gabriela i Witold Grab z Tarnowa, Rolniczo Handlowa Spółdzielnia Pracy Nowy Sącz, "Beskid Zielony" lokalna organizacja turystyczna. Najlepszy produkt Agropormocji: polędwiczka wieprzowa wędzona z "Laskopolu". (WCH) "Dziennik Polski" 2007-09-11

Autor: wa