Przejdź do treści
Przejdź do stopki

Piec konwekcyjno parowy nieodzownym elementem wyposażenia każdej restauracji?

Treść

Aby restauracja mogła nazywać się prawdziwie profesjonalną, wszystko w niej musi dążyć ku perfekcji. Od szefa kuchni przez kucharzy po samo wyposażenie. Dopiero połączone to ze sobą w odpowiedni sposób i idealnie współgrające stworzy miejsce, do którego klienci będą regularnie wracać. Zadanie to bez konwekcyjnego pieca wykonać będzie bardzo trudno. Dowiedz się dlaczego...

Właściciele wysokiej jakości restauracji zgodnie przyznają, że nie wyobrażają sobie funkcjonowania bez pieca konwekcyjno parowego czy też konwekcyjnego. Odpowiada on za przygotowanie wiele zróżnicowanych potraw, jednocześnie zapewniając wygodę i oszczędność czasu. Co jednak istotne, zanim przystąpimy do kupna konkretnego produktu, warto zapoznać się z nimi dokładniej, aby finalny wybór okazał się najlepszy z możliwych.

Piece konwekcyjno parowe i ich właściwości

Biorąc pod uwagę piec konwekcyjno parowy, otrzymamy wręcz nieograniczone możliwości działania. Dzięki specjalnej funkcji polegającej na naparowywaniu komory, oprócz pieczenia, możemy także gotować, blanszować oraz obrabiać termiczno-parowo. Co więcej, funkcja parowania pozwala na gotowanie i pieczenie w niskich temperaturach. Wszystko to przełoży się na niebagatelne możliwości w przygotowaniu potraw, w tym dań głównych jak ryby i mięsa, ale również pizzę, zapiekanki, ciasta, chleby czy bułki. A to i tak jedynie niewielki zakres oferowany przez piec konwekcyjno parowy. Pamiętajmy, że sama obsługa urządzenia jest na tyle prosta, że poradzi sobie z nią kucharz na każdym, nawet początkowym etapie kariery.

Piec konwekcyjny dla każdej restauracji

Równie wartym uwagi wyborem jest piec konwekcyjny. Zamontowane w nim wentylatory (jeden lub dwa) rozprowadzają ciepło po komorze urządzenia, gwarantując równomierne wypiekanie całej powierzchni przygotowywanej potrawy. Dzięki temu unikniemy niedopieczonych fragmentów czy też przypalonych, co jest kluczowe dla profesjonalnej restauracji. Ponadto piec konwekcyjny charakteryzuje się bardzo szybkim nagrzaniem, a także i upieczeniem potraw, w szczególności mięs, zmniejszając tym czas oczekiwania naszych gości. Co jednak ważne, można go również ustawić na niższe temperatury, a potrawy przygotowywać znacznie wolniej.

Prostota i niezawodność pieców konwekcyjno parowych

Jednak to, co sprawia, że zarówno piec konwekcyjny, jak i piec konwekcyjno parowy stają się pierwszymi wyborami w restauracjach czy hotelach, to ich obsługa oraz serwis. Jak zostało wspomniane, praktycznie każdy poradzi sobie z zaprogramowaniem sprzętu nawet dla wykwintnej potrawy. Co więcej, same oferowane przez nas dania, a w szczególności gotowane w funkcji parowej, są zdrowsze, ale i wizualnie doskonałe. Wykorzystując do tego pozostałe funkcje pieca, inne urządzenia kuchenne mogą stać się niepotrzebne. Czyszczenie i serwisowanie wybranego produktu także nie sprawi nam problemu, między innymi dzięki łatwemu dostępowi do komory.

Najlepsze miejsce na zakup

Naturalnie rodzi się więc pytanie, gdzie kupić piec konwekcyjny lub piec konwekcyjno parowy, aby być w pełni zadowolonym. Otóż klienci bezsprzecznie wskazują sklep: gastroprodukt.pl. Charakteryzuje się on profesjonalnym podejściem do każdego zamówienia, dodatkowo oferując szeroki wybór wśród produktów. Ma to szczególne znaczenie, gdy chcemy w pełni spełnić nasze potrzeby, np. pod kątem rozmiaru i wydajności.

Autor: Silesian