Przejdź do treści
Przejdź do stopki

Przechowywania serów, wędlin i mięs w sklepach spożywczych.

Treść

Sery, wędliny i mięsa to produkty, bez których nie wyobrażamy sobie funkcjonowania sklepów spożywczych. Jednak wymienione towary charakteryzują się tym, iż bez odpowiednich warunków przechowywania szybko ulegają rozkładowi. Aby temu zapobiec, na swoim wyposażeniu właścicieli tych lokali muszą posiadać lady chłodnicze. W artykule tym przyjrzymy się bardziej tego typu maszyną.

Czym są lady chłodnicze?

W celu lepszego zrozumienia tematu warto zacząć od samego początku. Czym są tak naprawdę lady chłodnicze? Rozwiązania te zaliczane są do grona urządzeń mechanicznych, w których panuje obniżona temperatura. Co do zasady mieści się ona w zakresie od +1°C do +10°C, jednak w zależności od wybranego modelu wartości te mogą się nieznacznie różnić. Tak czy owak, liczby te są wystarczające, aby zapobiec rozmnażaniu się bakterii oraz grzybów. Natomiast to wpływa bezpośrednio na wydłużenie okresu, w którym nasze produkty są świeże. Wyżej wspomniany zakres temperatur utrzymany jest przez agregat chłodniczy wtłaczający zimne powietrze do wnętrza maszyny.

Podział lad chłodniczych.

Wśród użytkowników lad chłodniczych istnieją różne podziały tego typu urządzeń. Jednak najbardziej popularnym jest ten, który zwraca uwagę na położenie szyb. Tak, więc możemy rozróżnić:

Te pierwsze towarzyszą nam od początku produkcji prezentowanych tutaj maszyn. Charakterystyczne dla nich jest to, iż ich przeszklenie zostało umieszczone pod kątem 90° w stosunku do korpusu. Dość powszechnie spotykane maszyny przeznaczone dla tradycjonalistów.

Nieco nowszym „wynalazkiem” są produkty z drugiej kategorii. W ich przypadku szyba posiada wygięcie ciągnące się od początku do końca ekspozycji. Tak wykonane przeszklenie przyciąga wzrok klientów, a co za tym idzie mocno ich ciekawi. Rozwiązania przeznaczone dla osób chcących wprowadzić do swoich lokali powiem świeżości i nowoczesności.

Wybór lad chłodniczych.

Na rynku znajduje się dość duża liczba lad chłodniczych. Wynika to z faktu, iż każda firma zajmująca się wyposażeniem sklepów lub wyposażeniem gastronomii ma w ofercie tego typu urządzenia. Tak, więc często powstaje pytanie: Jak wybrać optymalną maszynę? W punkcie tym podpowiemy kilka parametrów, jakie należy sprawdzić przed zakupem:

  • Wyposażenie standardowechcąc zakupić lady, w pierwszej kolejności należy sprawdzić, co otrzymamy za dane pieniądze. Wynika to z faktu, iż wielu producentów oferuje modele różnie wykonane. Dlatego warto ocenić czy wyposażenie, które dostaniemy będzie dla nas wystarczające.
  • Wymiary urządzenianie można pominąć także wymiarów samego urządzenia. To przecież one między innymi decydują, jaką przestrzenią będziemy musieli dysponować. Akurat występuje wiele długości, szerokości oraz głębokości, dlatego nie powinniście mieć problemu z wyboru odpowiedniego.
  • Rodzaj chłodzenialady chłodnicze produkowane są z dwoma systemami chłodzenia: grawitacyjnym oraz dynamicznym. Oba mają swoje wady oraz zalety. Należy dokładnie się zastanowić, jaki akurat zostanie wybrany przez Was.
  • Rodzaj czynnika chłodniczegona przestrzeni lat producenci wykorzystywali różną ciecz do schładzania wnętrz maszyn. Różnią się one między sobie głównie wydajnością. W dzisiejszych czasach standardem staje się gaz oznaczony symbolem R290.
  • Temperatura wewnętrznanie bez znaczenia pozostaje także temperatura, jaka będzie panowała wewnątrz. Musi być ona bezpośrednio dostosowana do produktów, jakie chcemy przechowywać.

Wyżej przedstawione informacje powinny być wystarczające, aby wybrać najlepsze urządzenie chłodnicze.

Zakup lad chłodniczych.

Wiedząc, czym są lady chłodnicze oraz znając najważniejsze ich cechy, możemy zakupić tego typu urządzenia. Jednak jak tego dokonać? My ze swojej strony polecamy sklep internetowy znajdujący się pod adresem www.wyposazenie-sklepowe.pl. Znajdziecie tam bogaty asortyment urządzeń chłodniczych w atrakcyjnych cenach. Z naszej strony to już wszystko! Zapraszamy, więc do zajrzenia na pozostałe nasze artykuły.

Autor: Silesian