Przejdź do treści
Przejdź do stopki

Rodzaje młynków do kawy: żarnowy stalowy czy ceramiczny?

Treść

Młynek do kawy jest najistotniejszym elementem całego ekspresu. To właśnie dzięki niemu napój może zyskać niepowtarzalny aromat, który zachwyci Cię i sprawi, że poczujesz niebywałą radość płynącą z możliwości wypicia takiego aromatycznego naparu. Pamiętaj jednak, że młynek młynkowi nierówny, dlatego też odpowiedni wybór ma tak duże znaczenie.

Do czego służy młynek do kawy?

Młynek do kawy umożliwia rozdrobnienie ziaren, dzięki czemu Twoja kawa speciality może zostać zaparzona. Zaparzenie całych ziaren kawowca nie zapewniłoby znanego każdemu smaku i aromatu, a dodatkowo - byłoby dość kosztowne. Z kolei zakup gotowych, już zmielonych ziaren w sklepie nie zadowoli najbardziej wymagających smakoszy. Produkt, który znajdował się na sklepowej półce przez dłuższy czas, nie zachowa tak niepowtarzalnego aromatu, na jaki możesz liczyć pijąc kawę ze świeżo zmielonych ziaren.

Dlatego też najwytrawniejsi kawosze decydują się na zakup ekspresu wyposażonego w dobrej jakości młynek lub po prostu sam młynek do kawy i przygotowują ilość ziaren odpowiednią do porcji napoju, jaka ma zostać uzyskana. Ty też możesz zastosować któreś z wyżej wspomnianych rozwiązań, jednak pozostaje ostatnia, istotna kwestia: jaki rodzaj młynka wybrać?

Rodzaje młynków do kawy

Młynki do kawy są znane od wielu lat. Dawniej, jeszcze w czasach PRL-u, większość osób korzystała z młynków udarowych. Były one wyposażone w dwa ostrza, które stopniowo mieliły ziarna. Ten typ młynka miał jednak dwie zasadnicze wady: po pierwsze, przygotowanie w nim zmielonych ziaren zajmowało sporo czasu. Po drugie - metalowe ostrza nagrzewały się podczas pracy, a co za tym idzie - bardzo często doprowadzały do tego, że przygotowane, zmielone ziarna gorzkniały.

Wraz z pojawieniem się młynków żarnowych, użytkowanie modeli udarowych zostało istotnie ograniczone. Żarnowe młynki działają na zbliżonej zasadzie co żarna, które stosuje się do mielenia zboża na mąkę. Jako że ziarna są miażdżone, a nie cięte - zachowują pełnię smaku i aromatu. Dodatkowo, żarna nie nagrzewają się, co oznacza że zmielone ziarna z pewnością nie zgorzknieją, a cały proces jest dużo szybszy w porównaniu z młynkami udarowymi. Ostatnią kwestią, jaka ma znaczenie, jest zatem wybór typu młynka żarnowego, a możesz zdecydować pomiędzy modelem stalowym a ceramicznym.

Młynek stalowy - charakterystyka

Wiele osób uważa - zupełnie zresztą niesłusznie - że stalowe młynki żarnowe nadają kawie metalicznego posmaku. Nie jest to prawdą: zmielone ziarna zachowują pełnię aromatu, jaką nadała im dobra palarnia kawy poprzez odpowiednio przeprowadzony proces palenia.

Ponadto, ten typ młynka wyróżnia się cichą pracą, a także wysoką wytrzymałością. Co za tym idzie - stanowi świetny wybór jako młynek zarówno w automatycznym ekspresie, jak i w modelu odrębnym.

Młynek ceramiczny - czym się wyróżnia?

Ceramiczny młynek jest przez wielu uważany za cichszy, jednak nie do końca jest to prawda. Podczas gdy modele stalowe rzeczywiście często pracują głośniej, zazwyczaj wynika to z nieprawidłowej budowy samego ekspresu, a nie sposobu działania młynka stalowego.

Pamiętaj przy tym, że kawa speciality jest z reguły przygotowywana ręcznie. To oznacza, że choć ryzyko pojawienia się pośród ziaren drobnej gałązki lub kamyka jest niewielkie - istnieje. W takiej sytuacji niestety, młynek ceramiczny może ulec uszkodzeniu.

Młynek żarnowy stalowy czy ceramiczny?

Choć obydwa rodzaje młynków mają wiele zalet, nie sposób odmówić modelom stalowym większej wytrzymałości. Co za tym idzie - lepiej będzie, jeśli wybierzesz młynek stalowy, zwłaszcza jeśli chcesz korzystać z urządzenia przez długi czas.

Autor: Silesian