Przejdź do treści
Przejdź do stopki

Smaczne bratanie

Treść

PIWNICZNA. Kluski z bryndzą ze Słowacji, pikantną zupę gulaszową z Węgier, pachnącą ziołami sałatkę z Bułgarii, czeskie knedliki, polskie ciasta drożdżowe - takie m. in. przysmaki serwowano w sobotę i niedzielę podczas trzeciej już Biesiady Karpackiej, organizowanej przez Instytut Europa Karpat z Nowego Sącza.

Po raz drugi rolę gospodarzy przyjęły na siebie władze Piwnicznej. Po raz pierwszy biesiada odbyła się po obu stronach polsko-słowackiej granicy. W sobotę na rynku w Piwnicznej, a w niedzielę w skansenie w Starej Lubowni.

Międzynarodowa kuchnia, kiermasze sztuki ludowej i rzemiosła oraz występy muzyków na scenie przyciągnęły w sobotę do Piwnicznej tłumy.

Biesiada Karpacka jest świętem kultury i sztuki ludowej oraz prezentacją kulinarnego dziedzictwa krajów i regionów karpackich. Na estradzie wystąpiły zespoły z Czech, Słowacji, Węgier, Bułgarii i Ukrainy oraz małopolskie grupy regionalne. Byli też kucharze z wszystkich tych krajów, którzy przygotowali narodowe specjały. Oblężenie przeżywały wszystkie stoiska z żywnością oraz stragan ze słowackim piwem.

Biesiadzie Karpackiej patronowali konsulowie Czech, Węgier, Słowacji i Ukrainy. Imprezę zorganizowano przy współpracy ze Starostwem Nowosądeckim, samorządem Piwnicznej i Starej Lubowni. Sfinansowały ją Międzynarodowy Fundusz Wyszehradzki oraz Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego.

(MONK)

"Dziennik Polski" 2005-08-16

Autor: ab