Smaki Gorczańskich Dni
Treść
Dni Gorczańskie, jak zawsze bardzo barwne, zorganizowano już po raz XXVII. Uczestnicy mogli obejrzeć występy zespołów, prezentujących różnorodność kulturową regionu. Degustacja potraw regionalnych była nie lada atrakcją, zwłaszcza dla gości.
Dla mieszkańców gminy Kamienica smak wielkopolskich potraw z pyrami, sporządzonych przez gospodynie z zaprzyjaźnionej gminy Komorniki, był też sporą gratką, podobnie jak dziczyzna kuchni myśliwskiej, przygotowana z okazji jubileuszu Koła Łowieckiego "Gorce". W drugim dniu królowała muzyka i taniec. W kamienickim amfiteatrze Saturn wystąpił dziecięcy zespół regionalny z Zasadnego i zespół "Gorce". Goście bawili się również z Kasią Hołyńską, zespołem Bolter i Kto To, kabaretem Truteń. Publiczność ciepło przyjęła także rockową formację Whysky.
- Okazuje się, że zainteresowanie tradycją góralską jest bardzo żywe - stwierdził Mieczysław Marek, dyrektor kamienickiego GOK i zarazem inicjator Gorczańskich Dni. - Na imprezie zaprezentowali się młodzi, utalentowani mieszkańcy gminy, którzy do występów przygotowywali się w trakcie warsztatów wokalnych, prowadzonych przez Krystynę Piotrowską. Podczas Dni Gorczańskich panował klimat wielkiego rodzinnego pikniku. Szacujemy, że w sobotnich imprezach uczestniczyło około 2 tys., a w niedzielę blisko 5 tys. osób.
(RM)
"Dziennik Polski" 2006-08-01
Autor: ea