Smaki na medal
Treść
Jury od przewodnictwem szwajcarskiego kucharza Kurta Schellera wybrało w sobotę sądeckich półfinalistów II Małopolskiego Festiwalu Smaku.
Podczas kiermaszu produktów regionalnych w sądeckim skansenie, o uznanie jury i publiczności konkurowało około 20 wytwórców. Obok znanego z telewizji Kurta Schellera, wystawione przez nich przysmaki oceniali szefowie kuchni znanych warszawskich restauracji i doradcy kulinarni: Robert Sowa i Theofilos Vafidis.
Najlepszymi według jurorów byli: w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze - Cukiernia Kasia z Biecza za Piernik Kasztelański, w kategorii sery i produkty mleczne - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Nowym Sączu z bryndzą sądecką. W kategorii wędliny i przetwory mięsne - pieczeń z oczkiem z gospodarstwa Agrochatka u Władka. W kategorii przetwory owocowo-warzywne najlepsza okazała się kiełbasa wędzona z fasoli, wyrób Janiny Molek z Tropia. Wśród tzw. innych produktów nagrodzono miód spadziowy "Sądeckiego Bartnika".
Podczas trwającego kilka godzin kiermaszu publiczność miała możliwość kosztować wyrobów i oceniać je, oddając głosy na jej zdaniem najsmaczniejszy. Uznanie publiczności zdobyli: Barbara Łukaszyk z małżonkiem, właściciele gospodarstwa rybackiego w Łosiu w gminie Ropa, za pstrąga wędzonego, Kazimiera Jonik z Sechnej za śliwki suszone tzw. "suski sechnańskie", smakowała również pieczeń z oczkiem Agrochatki u Władka i piernik kasztelański z Biecza oraz zupa fasolowa Janiny Molek z Tropia.
Wśród publiczności, która oddała głosy, rozlosowano nagrody. Laureaci sądeckiego półfinału otrzymali dyplomy uznania z rąk marszałka województwa małopolskiego Janusza Sepioła i zaproszenie do udziału w finale "Małopolskiego smaku", który odbędzie się w dniach 9-10 września na Placu Wolnica w Krakowie.
(MONK) "Dziennik Polski" 2006-08-21
Autor: ea