Przejdź do treści
Przejdź do stopki

Tydzień z atrakcjami

Treść

GRÓDEK nad DUNAJCEM. Dni Jeziora Rożnowskiego


- Jak zawsze staraliśmy się tak skonstruować program, aby każdy znalazł coś dla siebie - powiedział dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Rożnowie Andrzej Krupczyński. - Dla młodszej część uczestników "Dni Jeziora" były przygotowane imprezy sportowe: od tenisa, po wyścigi kolarskie, kajakowe i żeglarskie. Były koncerty, wspólne zabawy i konkursy. Najazd turystów przeżywaliśmy szczególnie w dni wolne od pracy. W ciągu tygodnia było luźniej. Ale tak jest od wielu lat. Cieszą nas dobre opinie o "Dniach Jeziora". Sądzę, że w przyszłym roku będzie jeszcze ciekawiej.

Na zakończenie "Dni Jeziora Rożnowskiego" odbyło się wielkie gotowanie zupy fasolowej.

- Nasza gmina znana jest z produkcji fasoli "jaś" - dodaje Andrzej Krupczyński. - Stąd też pomysł, aby ten specjał zareklamować wśród turystów. Kucharze pod kierunkiem Janiny Molek z Tropia przygotowali 500 litrów zupy fasolowej, która natychmiast zniknęła. Wszyscy sobie chwalili jej smak. Natomiast niezwykłym specjałem okazała się kiełbasa z fasoli. Ci, którzy jej spróbowali, nie wierzyli, że to nie jest mięso.

Warto podkreślić też udział WOPR. Ratownicy zaprezentowali turystom sposoby ratowania ludzi, którzy zasłabli w wodzie, albo przeliczyli się ze swoimi możliwościami. Była to bardzo pouczająca lekcja. Jezioro Rożnowskie zabrało już niejednego człowieka, któremu wydawało się, że wszystko potrafi.

(JEC)

"Dziennik Polski" 2006-07-19

Autor: ea