Przejdź do treści
Przejdź do stopki

W gronie najlepszych

Treść

NAWOJOWA/SZCZECIN. Trzy uczennice w finale olimpiady


Monika Kucharska, Natalia Popardowska oraz Ewelina Lelito, uczennice Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Nawojowej, zostały finalistkami okręgowego etapu IX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu, która odbyła się w Krakowie. Znalazły się w gronie dziewięciu osób z Małopolski, zakwalifikowanych do finału centralnego, który odbędzie się w marcu w Szczecinie.



Wszystkie dziewczyny są uczennicami Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego i podopiecznymi Teresy Sendeckiej. Ewelina startuje w tej olimpiadzie już po raz drugi. W roku ubiegłym zdobyła upragniony indeks. Monika z kl. Vd oraz Natalia z kl. IIId startują w niej po raz pierwszy. W eliminacjach okręgowych wzięło udział 66 uczniów z całej Małopolski, reprezentujących technika żywienia oraz inne szkoły gastronomiczne.


- Tegoroczna olimpiada odbywa się pod hasłem: "Ryby, drób i owoce morza" - mówi Teresa Sendecka, nauczyciel technologii gastronomicznej z podstawami żywienia. - W teście znalazły się pytania m.in. z tej tematyki, technologii żywienia.


Przed Moniką, Natalią, Eweliną najtrudniejszy etap. W Szczecinie będą musiały napisać wypracowanie na wybrany przez siebie temat, a później je czeka jeszcze test pisemny.


(MIGA)

"Dziennik Polski" 2005-01-25

Autor: ab