Przejdź do treści
Przejdź do stopki

Wybieramy piec do pizzy - na co zwrócić uwagę?

Treść

Dobry piec do pizzy to podstawa wyposażenia każdej pizzerii i restauracji serwujących to włoskie danie. Jak jednak wybrać odpowiedni? Czym kierować się przy zakupie. Dowiedzmy się, jaki piec do pizzy sprawdzi się najlepiej. 

Sekret idealnej pizzy tkwi w sposobie jej przygotowania. Chodzi tu jednak nie tylko o same proporcje składników, a o proces jej wypiekania. Zasada jest tu dość prosta i powtarzają ją niemal wszyscy włosi — wysoka temperatura i minimalny czas. Pizza powinna być w piecu średnio 7 minut. Oczywiście wszystko zależy od jej wielkości i temperatury wewnątrz pieca. I tu dochodzimy właśnie do kluczowej kwestii. Dobrej jakości piec to urządzenie, bez którego nie przygotujemy idealnej pizzy. Dlatego też warto zainwestować w taki, który zapewni nam najwyższą jakość działania. Jak wybrać profesjonalny piec do pizzy, który pozwoli nam podbić podniebienia gości?

Rodzaje pieców do pizzy 

Jeśli zależy nam, by wybrać naprawdę dobry piec do pizzy, w pierwszej kolejności musimy zapoznać się z możliwościami, jakie mamy. Obecnie sklepach dostępne są bowiem różne rodzaje tych urządzeń. Najczęściej dzieli się je ze względu na rodzaj zasilania. Wśród naszych opcji znajdziemy tradycyjny piec do pizzy opalany drewnem, model elektryczny, czy też piec do pizzy gazowy. Każdy z nich dysponuje innym zestawem zalet. Warto więc poznać możliwości tych urządzeń. Dzięki temu znacznie łatwiej będzie nam podjąć ostateczną decyzję.

Piec do pizzy opalany drewnem 

Piec do pizzy opalany drewnem jest bez wątpienia bardzo efektowny. Doskonale widać to wśród modeli dostępnych na gastroprodukt.pl/piece-do-pizzy-opalane-drewnem. Taki sprzęt pozwoli nam przyrządzić w restauracji pizzę oraz inne wypieki w tradycyjny sposób. Z pewnością będzie to wyczuwalne już przy pierwszym kęsie. Każdy kucharz wie doskonale, że przygotowywanie dań w takim piecu nadaje im niepowtarzalnego smaku. Goście na pewno to docenią.

Warto podkreślić też, że piec do pizzy opalany drewnem może stanowić świetny element wystroju pizzerii. Czy mają jakieś wady? Niestety ich budowa często może okazać się niemożliwa ze względów bezpieczeństwa. Taki piec nie sprawdzi się więc w każdym lokalu.

Piec do pizzy gazowy

W większości restauracji nie ma natomiast przeciwwskazań do zastosowania pieców gazowych. Wprawdzie ich instalacja wymaga bardzo dobrej wentylacji, jednak przy prawidłowym użytkowaniu nie powodują niebezpieczeństwa. Piec gazowy do pizzy sprawdzi się w gastronomii także ze względów ekonomicznych. Jego eksploatacja jest bowiem naprawdę mało kosztowna.

Piec do pizzy elektryczny 

Ostatnią naszą opcją jest elektryczny piec do pizzy. Takie urządzenia są bardzo proste w obsłudze i umożliwiają osiągnięcie wysokich temperatur w krótkim czasie. Wszelkie parametry grzania można swobodnie regulować. Co więcej, taki piec kupimy w naprawdę atrakcyjnej cenie. Jednocześnie warto jednak zaznaczyć, że eksploatacja urządzenia elektrycznego jest bardzo kosztowna.

Jaki piec do pizzy wybrać? 

Wiemy już, jakie rodzaje pieców są dostępne na rynku. Jak jednak wybrać taki, który sprawdzi się w naszym lokalu? Piec do pizzy powinien być przede wszystkim dobrze dopasowany do indywidualnych potrzeb oraz warunków panujących w restauracji. Dlatego dokładnie zastanówmy się przed zakupem nad naszymi oczekiwaniami względem sprzętu. Przemyślmy, co właściwie będziemy przyrządzać w piecu. Czy będzie to tylko pizza, czy może także inne dania?

Warto zastanowić się także nad wielkością pieca. W dużych pizzeriach świetnie sprawdzi się piec do pizzy opalany drewnem. Jednak, gdy w naszym menu pizza jest tylko jednym spośród wielu dań, to może bardziej opłacalna będzie inwestycja piec do pizzy gazowy lub elektryczny. To istotna kwestia także ze względu na ilość zajmowanego miejsca.

Wyposażenie do gastronomii nie jest dostępne w każdym sklepie. Dlatego też, aby kupić dobry piec do pizzy, musimy wybrać się do hurtowni specjalizującej się w sprzętach profesjonalnych. Gdzie taką znaleźć? Najlepiej, a już na pewno najbliżej będzie, jeśli zajrzymy po prostu do sklepu online. Obecnie jedną z największych takich hurtowni jest gastroprodukt.pl/piec-do-pizzy. W jej asortymencie znajdziemy całe niezbędne wyposażenie i duży wybór wśród pieców do pizzy.

Profesjonalny piec do pizzy — ile kosztuje? 

Ile kosztuje dobry piec do pizzy? Tego nie da się jednoznacznie określić. Wszystko zależy od rodzaju urządzenia, marki, wielkości, czy też zaawansowania technologicznego. Piec gazowy do pizzy będzie dla nas największym wydatkiem. Podobne ceny mają również modele opalane drewnem. Najtańsze są natomiast piece elektryczne.

Podczas zakupów pamiętajmy jednak, aby kierować się także kosztem eksploatacji. W tym przypadku jest to niezwykle istotne, szczególnie jeśli piec ma działać na wysokich obrotach przez cały dzień. Jeśli weźmiemy to pod uwagę, sytuacja zupełnie się odwróci i okaże się, że największy koszt generować będzie piec na prąd. Dlatego też zawsze warto dokładnie przemyśleć swój zakup, nim dokonamy inwestycji.

Autor: Silesian