Z pierogami do Krakowa
Treść
Wyróżnienie za aranżację stoiska przywieźli piwniczanie z Krakowa, gdzie w ramach plebiscytu "Telewizja od kuchni" odbył się konkurs małopolskich potraw i wyrobów regionalnych. Na Krzemionkach, przed siedzibą Telewizji Polskiej, swoje kulinarne specjały prezentowało 19 gmin Małopolski. Piwniczanie zgłosili do plebiscytu tradycyjne placki pasterskie z cebulką oraz boczkiem, z których słynie Młodów i Głębokie oraz pierogi łomniczańskie z serem i bryndzą. Prawie 500 placków przygotowały gospodynie ze Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Wsi Młodów i Głębokie, zaś 1000 gorących pierogów ze skwarkami serwowało na miejscu Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Łomnica Zdrój "Łomniczanie" wraz z restauracją "Majerzanka" w Piwnicznej Zagrodach. Najprzeróżniejsze potrawy z wielu regionów Małopolski przyciągnęły tłumy smakoszy, których nie odstraszył nawet przenikliwy chłód i wiatr. Całe rodziny, które przyjechały na krakowskie Krzemionki, po zwiedzeniu ośrodka TVP szły na plac, na którym każda z prezentujących się gmin częstowała przysmakami. Chętni mogli głosować na nie na specjalnych kuponach. Po przeliczeniu oddanych głosów okazało się, że pierogi łomniczańskie, przygotowane przez Małgorzatę Żywczak, Zofię Kulig i Lucynę Jarzębak zrobiły furorę i otrzymały specjalne wyróżnienie. Zarówno one, jak i przysmak z Młodowa i Głębokiego rozeszły się w mgnieniu oka. Czarni Górale częstowali jeszcze innymi specjałami - nalewką "lubczykówką", chlebem ze smalcem, kołaczem i kiszonymi ogórkami. - Udział Piwnicznej Zdroju w konkursie był również doskonałą promocją turystyczna regionu - mówi Bogumiła Malik, dyrektorka Miejsko Gminnego Ośrodka Kultury w Piwnicznej Zdroju. - Piwniczanie pokazali też oczywiście rodzimy folklor. Grała i śpiewała kapela Regionalnego Zespołu "Dolina Popradu", której występy telewizja transmitowała na żywo. (MIGA) "Dziennik Polski" 2007-09-12
Autor: wa